Polskie grupy muzyczne w DDR

Rockowa grupa “Czerwone Gitary” w Berlinie Wschodnim
Rockowa grupa “Czerwone Gitary” w Berlinie Wschodnim, w roku 1980. Z tyłu od lewej strony: Bernard Dornowski (git, voc), Seweryn Krajewski (keyb, git, voc), Jan Pospieszalski (bg, voc). Z przodu: Jerzy Skrzypczyk (dr, voc).

Info

W 1970 roku muzycy grupy “Czerwone Gitary” zagrali swój pierwszy koncert w NRD. Rok wcześniej, w styczniu 1969 roku, na ówcześnie największych na świecie targach muzycznych “Midem” w Cannes, grupa dostała nagrodę za największą ilość sprzedanych płyt w Polsce. (The  Beatles otrzymali taką nagrodę w tym samym roku za rekordową sprzedaż swoich płyt w Wielkiej Brytanii). Wyróżnienie sprawiło, że “Czerwone Gitary” stały się sławne także w NRD. W 1970 roku wydawnictwo NRD-owskie AMIGA wydało płytę pt. “Warszawa”. Polski zespół muzyczny okładką płyty potwierdził swoje narodziny na rynku niemieckim, pod nazwą “Czerwone Gitary” wielkimi literami widniał przekład nazwy zespołu na język niemiecki: “Rote Gitarren”.

Położenie w atlasie miejsc pamięci

W 1970 roku muzycy grupy “Czerwone Gitary” zagrali swój pierwszy koncert w NRD. Rok wcześniej, w styczniu 1969 roku, na ówcześnie największych na świecie targach muzycznych “Midem” w Cannes, grupa dostała nagrodę za największą ilość sprzedanych płyt w Polsce. (The  Beatles otrzymali taką nagrodę w tym samym roku za rekordową sprzedaż swoich płyt w Wielkiej Brytanii). Wyróżnienie sprawiło, że “Czerwone Gitary” stały się sławne także w NRD. W 1970 roku wydawnictwo NRD-owskie AMIGA wydało płytę pt. “Warszawa”. Polski zespół muzyczny okładką płyty potwierdził swoje narodziny na rynku niemieckim, pod nazwą “Czerwone Gitary” wielkimi literami widniał przekład nazwy zespołu na język niemiecki: “Rote Gitarren”.

Od tego czasu grupa rockowo-popowa działa w krajach niemieckojęzycznych pod nazwą “Rote Gitarren”. W NRD szybko stali się gwiazdami. Szybko także zaczęli śpiewać po niemiecku. Łutem szczęścia było dla zespołu rozpoczęcie współpracy z pisarką tekstów Ingeburg Branoner, która doskonale wiedziała, jak polskie teksty piosenek przetłumaczyć na śpiewny tekst po niemiecku. Wydawnictwo AMIGA przywiązywało dużą uwagę do fonetyki i zmusiło polskich muzyków do wyćwiczenia prawidłowej niemieckiej wymowy. Nie było to łatwe, ale trud opłacił się szybko. Po wydanym z sukcesem albumie “Warszawa”, rok później w 1971 roku AMIGA wydała następny album zespołu. Płyta nazywała się “Consuela” i była nagrana całkowicie po niemiecku. Muzycy zachwycili niemiecką publiczność. Koncerty były wysprzedane a zespół był chętnie zapraszany do najlepszych show we wschodnio-niemieckiej telewizji. W programie telewizyjnym o kulturze “Einmal im Jahr” (Raz w roku), “Czerwone gitary” wygrały dwa lata pod rząd główną nagrodę - w 1972 roku za piosenkę “Es brennen die Berge und Wälder” (Płoną góry, płoną lasy) i w roku 1973 za “Weißes Boot” (Trzecia miłość - żagle). Utwór ten awansował do najlepszego wykonywanego przez zespół i od tego czasu nie mogło go zabraknąć na żadnym koncercie.

Razem z płytą “Czerwone Gitary” (AMIGA 1978) zespół sprzedał w NRD w latach 70-tych i 80-tych ponad milion egzemplarzy płyt i kaset. W latach 80-tych w NRD było już trochę ciszej wokół zespołu, ale w Polsce muzycy byli dalej bardzo aktywni i kreatywni. Bliskość jednego z członków zespołu z Lechem Wałęsą i z ruchem Solidarność zmusiła pracowników wschodnio-niemieckiej agencji kultury do odsunięcia się od zespołu i ich polskiego przedstawiciela czyli agencji kultury “Pagart”, co ukróciło zarówno występy jak i nagrania grupy w NRD. Państwowa agencja “Pagart” zarządzała od 1957 roku pracą wszystkich polskich artystów, omawiała za nich wszystkie kontrakty, ustalała gaże, decydowała także o tym, który muzyk mógł występować za granicą. Bez zgody “Pagartu” międzynarodowa kariera polskich artystów nie była możliwa. Także w samej Polsce artyści byli szybko krytykowani, gdy popadli  w niełaskę “Pagartu”. Podobna instytucja istniała także za zachodnią granicą: “Agencja artystów NRD”. Obie agencje współpracowały ze sobą jeszcze w latach 90-tych, dopóki nie nastąpiło ostateczne załamanie istniejącego wówczas systemu socjalistycznego.

Natomiast nawet po upadku muru, “Czerwonym Gitarom” wiodło się całkiem nieźle. Mocnej pozycji zespołu nie osłabiło nawet odejście lidera Seweryna Krajewskiego. Powodem tego było zastąpienie Krajewskiego przez Mieczysława Wądołowskiego i ogólne odmłodzenie zespołu. W Niemczech grupa stała się aktywna jak nigdy dotąd. Świadczyły o tym licznie odwiedzane koncerty we Wschodnich Niemczech. W 1996 roku w Niemczech został wydany krążek pt. “The best of” (Wodini / BuschFunk), w 2005  “Die größten Erfolge” (Sechzehnzehn / BuschFunk), w 2009 roku „Weißes Boot - Ihre größten Hits” (AMIGA) a także nowy album z nowo napisanymi utworami po niemiecku pt. “Herz verschenkt”.

W 2007 roku z wielkim sukcesem wydano zbiór piosenek „60 lat AMIGA”. W zbiorze płyt CD Box Vol. 10, na jednej z trzech płyt znajduje się album pt. “Największe sukcesy” z utworami “Czerwonych Gitar”. Na dwóch innych płytach znalazły miejsce także inne polskie gwiazdy sceny rozrywkowej w NRD: Maryla Rodowicz i Skaldowie.

“Maryla Rodowicz”, tak nazywał się wydany przez wydawnictwo AMIGA w 1974 roku album polskiej piosenkarki Maryli Rodowicz. Na płycie znajdowały się jej największe przeboje śpiewane po niemiecku, m. in. “Marija“ (Małgośka) i  “Lauf mein Pferdchen” (Wio koniku). W tym samy roku Ministerstwo Kultury NRD przyznało jej nagrodę dla najlepszego zagranicznego artysty. Tak samo jak “Czerwone Gitary”, Maryla Rodowicz była mile widzianym gościem we wschodnio-niemieckiej telewizji. Jej koncerty cieszyły się dużą popularnością a niemieccy fani po dziś dzień pozostają jej wierni.

Także “Skaldowie” wydali swój pierwszy niemiecki album na początku lat 70-tych. W 1971 roku AMIGA wydała ich płytę piosenkami śpiewanymi po polsku ale z polskim tytułem “Skaldowie Kraków”. Wśród nich są hity zespołu: “Medytacje wiejskiego listonosza” i ”Na wszystkich dworcach świata”. Wiele utworów zostało nagranych specjalnie dla wydawnictwa AMIGA. Nierzadko wydawnictwo NRD umieszczało ich piosenki na różnych samplerach. W 2008 roku wydano CD pod tytułem “Największe sukcesy” z wybranymi utworami Skaldów, które ukazały się w wydawnictwie AMIGA. Płyta ukazała się w zbiorze “60 lat AMIGA” (CD-Box Vol. 10) i była dostępna także jako osobny egzemplarz. Ciekawy jest też fakt, że niemieckie zapisy z koncertów Skaldów ukazały się w Polsce: w 2001 roku “Karlstad - Live 1975” (wydawnictwo: Koch Poland), w 2012 “Live in Germany 1974” (wydawnictwo: Kameleon) i w 2013 “Live in Germany 1972” (wydawnictwo: Kameleon), i są uważane za kamienie milowe w europejskiej muzyce rockowej. (Dwa ostatnie zapisy z koncertów zostały nagrane w Kolonii dzięki redaktorowi rozgłośni WDR Hilmarowi Bachorowi). Podobnie nagranie koncertu na żywo z Göttingen (1977), Frankfurt (1977), Neckargemünd (1978), Kolonii (1979) i Marburga (1980), potwierdzają popularność grupy nie tylko w NRD ale również na Zachodzie. Te koncerty ukazały się także w polskich wydawnictwach.

Na zachodzie Niemiec jak i na wschodzie, w latach 70-tych i 80-tych jeszcze inny muzyk cieszył się statusem gwiazdy: Czesław Niemen. W 1973 roku wydano jego płyty prawie równocześnie w NRD (“Niemen” / AMIGA) jak i w RFN (“Russische Lieder” / CBS). Niemen zagrał wiele koncertów w NRD i RFN, (także “DT- 64 Koncerty” i występy na “Festiwalu piosenek politycznych”). W latach 1971 i 1973 Czesław Niemen pracował z polskim zespołem Silesian Blues Band, potem zwanym jako SBB “Szukaj, Burz, Buduj” (Search, Break & Build) i razem z genialnym muzykiem Józefem Skrzekiem. Również ten zespół wydał płyty w Niemczech, zarówno Zachodnich jak i Wschodnich: “SBB” (1977 / AMIGA / DDR),  “Follow My Dream” (1978 / Spiegelei / Intercord / BRD), “Slovenians Girls” (1979 / Omnibus / Arcum / BRD), i “Welcome” (1979 / Spiegelei / Intercord / BRD).

Adam Gusowski

 

Informacje dodatkowe:

 

CZERWONE GITARY

rok założenia: 1965

muzycy pierwszego składu: Jerzy Kossela, Krzysztof Klenczon, Henryk Zomerski, Bernard Dornowski, Jerzy Skrzypczyk. W roku 1965 odszedł Henryk Zomerski, który został zastępiony przez Seweryna Krajewskiego.

 

Dyskografia (wybór):
 

1966 – To właśnie my (Pronit)

1967 – Czerwone Gitary (2) (Polskie Nagrania Muza)

1968 – Czerwone Gitary (3) (Polskie Nagrania Muza)

1970 – Na fujarce (Polskie Nagrania Muza)

1971 – Spokój serca (Polskie Nagrania Muza)

1971 – Consuela (AMIGA / DDR)

1974 – Rytm Ziemi (Polskie Nagrania Muza)

1976 – Dzień jeden w roku (Polskie Nagrania Muza)

1977 – Port piratów (Polskie Nagrania Muza)

1978 – Rote Gitarren (AMIGA / DDR)

1991 - Czerwone Gitary (1) (Alcom)

1991 - Czerwone Gitary (2) (Alcom)

1994 - Ballady (Digiton)

1995 - Koniec (Tra-la-la)

1996 - The best of (Wodini/BuschFunk / BRD)

1999 – ...jeszcze gra muzyka (Rubicon)

2005 – O.K. (EMI)

2009 – Herz verschenkt (BRD)

MARYLA RODOWICZ

urodzona 08 grudnia 1945 roku

przełom w karierze: 1967, Grand Prix na Przeglądzie Piosenki Studenckiej w Lublinie. W jej repertuar wchodzi ponad 2000 piosenek. Wydała ponad 20 płyt.

 

Dyskografia (wybór):
 

1970 - Żyj mój świecie (Muza)

1972 - Wyznanie (Pronit)

1972 - Maryla Rodowiczova (Supraphon / ČSSR)

1973 - Maryla Rodowicz (Amiga / DDR)

1974 - Rok (Pronit)

1976 - Sing-Sing (Pronit)

1978 - Wsiąść do pociągu (Pronit)

1979  - Cyrknocą (Pronit / Wifon)

1982  - Święty spokój (Muza)

1983 - Maryla Rodowicz (Melodia / UdSRR)

1984 - Był sobie król (Polton)

1986 - Gejsza nocy (Muza)

1987 - Polska Madonna (Muza)

1991 - Full (Polton)

1992 - Absolutnie nic (Muza)

1994 - Marysia biesiadna (Tra-La-La)

1995 - Złota Maryla (Tra-La-La)

1996 - Antologia 1 (Tra-La-La / PolyGram Polska)

1996 - Antologia 2 (Tra-La-La / PolyGram Polska)

1996 - Antologia 3 (Tra-La-La / PolyGram Polska)

1997 - Tribute to Agnieszka Osiecka: Łatwopalni (Tra-La-La / PolyGram Polska)

1998 - Przed zakrętem (PolyGram Polska)

1999 - Karnawał 2000 (Universal Music)

2000 - Niebieska Maryla (Universal Music)

2001 - 12 najpiękniejszych kolęd (Universal Music)

2002 - Życie ładna rzecz (Universal Music)

2003 - Sowia Wola (Eulen Willen Studio)

2003 - Maryla i przyjaciele (Polskie Radio S.A.)

2003 - Nejvetši hity (Universal Music / ČR)

2008 - Jest cudnie (Sony BMG)

2010 - 50 (Universal)

2012-2013 - Antologia Maryli Rodowicz (2012-2013) (Universal)

 

SKALDOWIE / DIE SKALDEN

rok założenia: 1965

muzycy pierwszego składu: Andrzej Zieliński, Jacek Zieliński, Zygmunt Kaczmarski, Janusz Kaczmarski, Feliks Naglicki, Jerzy Fasiński.

 

Dyskografia (wybór):
 

1967 - Skaldowie (Pronit)

1968 - Wszystko mi mówi, że mnie ktoś pokochał (Pronit)

1969 - Cała jesteś w skowronkach (Polskie Nagrania Muza)

1970 - Od wschodu do zachodu słońca (Polskie Nagrania Muza)

1971 - Ty (Polskie Nagrania Muza)

1971 - Skaldowie Kraków (Amiga / DDR), deutschsprachig

1972 - Krywań, krywań (Polskie Nagrania Muza)

1973 - Wszyskim zakochanym (Polskie Nagrania Muza)

1973 - Skal’dy (Melodija / UdSSR)

1976 - Stworzenia świata druga (Polskie Nagrania Muza)

1976 - Szanujmy wspomnienia (Polskie Nagrania Muza)

1979 - Rezerwat miłości (Polskie Nagrania Muza)

1980 - Drogaludzi (Pronit)

1989 - Nie domykajmy drzwi (Polskie Nagrania Muza)

1991 - Greatest Hits Vol. 1 (Polskie Nagrania Muza)

1992 - Greatest Hits Vol. 2 (Polskie Nagrania Muza)

1995 - Ballady (Digiton)

1996 - Podróż magiczna (Digiton)

1999 - Krywań Out of Poland (Wydawnictwo 21), Liveaufnahmen 1972 / 73 in der UdSSR und DDR

2000 - Antologia (Pomaton)

2001 - Złota kolekcja (Pomaton)

2003 - 45 rpm: Kolekcja czwórek (Polskie Nagrania Muza)

2006 - Harmonia świata (Polskie Radio)

2007 - 60 Jahre AMIGA Box Nr. 10 (Amiga), deutschsprachig, 2008 als “Die großen Erfolge” wieder veröffentlicht

2007 - Ciska krzyczy (Wydawnictwo 21), Liveaufnahmen aus Leningrad 1972

2008 - Na dwa fortepiany (Fonografia)

2010 - Progressive Rock Years (1970 - 1973) (Enigmatic)

2010 - Z biegiem lat (Polskie Radio), 2-CD-Album

2010 - Oddychać i kochać (Fonografia)

2011 - Pieśń nad pieśniami, czyli ballada człowieka o miłości (Polskie Radio)

2015 - Skaldowie 50 Lat (Kameleon Records)

SBB

rok założenia: 1969

muzycy pierwszego składu: Józef Skrzek, Antymos Apostolis, Jerzy Piotrowski

 

Dyskografia (wybór):
 

1974 - SBB (Polskie Nagrania Muza)

1975 - Nowy Horyzont (Polskie Nagrania Muza)

1976 - Pamięć (Polskie Nagrania Muza)

1977 - Ze Słowem Biegnę do Ciebie (Polskie Nagrania Muza)

1978 - SBB (Supraphon / ČSSR)

1977 - Jerzyk (Wifon)

1978 - Follow My Dream (Spiegelei-Intercord)

1978 - SBB (Amiga / DDR)

1979 - Welcome (Wifon)

1979 - Slovenian Girls (Omnibus BUS)

1980 - Memento z Banalnym Tryptykiem (Polskie Nagrania Muza)

1994 - Live 1993 (Stuff)

1994 - Live in America '94 (Radio Katowice)

1999 - Absolutely Live '98 (Yesterday)

1999 - SBB w filharmonii: akt 1 i 2 (Yesterday)

2000 - Good Bye! (Moskito Records)

2001 - Nastroje (Jazz'N'Java)

2001 - Karlstad - Live 1975 (Koch Poland)

2001 - BudaiIfjusagi Park 1977 (Koch Poland)

2002 - Trio - Live Tournee 2001 (CD Silesia)

2002 - Nastroje

2002 - Freedom - Live Sopot 1978 (CD Silesia)

2003 - Wizje - Buch + CD (CD Silesia)

2004 - 22.10.1977 Göttingen, Alte Ziegelei (CD Silesia)

2004 - Anthology 1974 - 2004 (22 CD) (Metal Mind Productions)

2005 - Odlot - Live 2004 (CD Silesia)

2005 - New Century (Metal Mind Productions)

2005 - Lost Tapes, vol. 1 (Metal Mind Productions)

2005 - Live in Theatre 2005 (CD + DVD)

2006 - Lost Tapes, vol. 2 (Metal Mind Productions)

2006 - Sikorki

2007 - The Rock (Metal Mind Productions)

2007 - Four Decades

2007 - Complete Tapes 1974

2008 - Live in Marburg 1980. The Final Concert

2008 - Live in Neckargemünd 1978. Town called N.

2009 - Iron Curtain

2009 - Live in Theatre 2005

2009 - Live in Köln 1979. In the shadow of the Dom

2009 - Live in Opole 1974. Rok przez cały rok

2009 - Behind the Iron Curtain

2009 - Live in Frankfurt 1977. Follow My Music

2009 - Live in Sopot 1978. Extended Freedom

2009 - Live In Czechoslovakia 1980. Three Quarters

2009 - Malczewski

2010 - Blue Trance

2010 - Live In Opole 1976. A Late Night Recital

2012 - SBB

2013 - Jazz nad Odrą 1975

2014 - Buchholz – Międzyzdroje – Chicago

2014 - Warszawa 1980

 

CZESŁAW NIEMEN

 

Urodzony 16 lutego 1939 roku jako Czesław Juliusz Wydrzycki, zmarł 17 stycznia 2004.

Swoją karierę Czesław Niemen rozpoczął we wczesnych latach 60-tych.  razem z zespołem Niebiesko-Czarni, jako solista zaczął robić karierę w 1967 roku gdy wydał album pt. “Dziwny jest ten świat”.

 

Dyskografia (wybór):
 

1967 - Dziwny jest ten świat (Polskie Nagrania Muza)

1968 - Sukces (Polskie Nagrania Muza)

1969 - Czy mnie jeszcze pamiętasz? (Polskie Nagrania Muza)

1970 - Enigmatic (Polskie Nagrania Muza)

1971 - Niemen (Polskie Nagrania Muza)

1972 - Strange is this World (CBS / GB)

1973 - Niemen (AMIGA / DDR)

1973 - Ode to Venus (CBS / NL)

1973 - Russische Lieder (CBS BRD)

1974 - Niemen Aerolit (Polskie Nagrania Muza)

1975 - Mourner’s Rhapsody (CBS / GB)

1976 - Katharsis (Polskie Nagrania Muza)

1978 - Idée Fixe (Polskie Nagrania Muza)

1978 - Best of Niemen (Polskie Nagrania Muza)

1980 - Postscriptum (Polskie Nagrania Muza)

1982 - Przeprowadzka (Rogot)

1989 - Terra deflorata (Veriton)

1995 -  Sen o Warszawie (Polskie Nagrania Muza)

2001 - Spod chmury kapelusza (Pomaton / EMI)

Mediateka

Ilustracje
Audio

udział

Rockowa grupa “Czerwone Gitary” w Berlinie Wschodnim, w roku 1980.
01 Rockowa grupa “Czerwone Gitary”
Rockowa grupa “Czerwone Gitary” w Berlinie Wschodnim, w roku 1980.
Rockowa grupa “Czerwone Gitary” w Berlinie Wschodnim.
02 Rockowa grupa “Czerwone Gitary”
Rockowa grupa “Czerwone Gitary” w Berlinie Wschodnim.
Rote Gitarren - Hörspiel von "COSMO Radio po polsku"
In Zusammenarbeit mit "COSMO Radio po polsku" präsentieren wir Hörspiele zu ausgewählten Themen unseres Portals.